Je čas jednou provždy skoncovat se všemi těmi dietami, trápením a věčnou nespokojeností.

Zbytečné boje s jídlem

Dieta, která paradoxně není ani dieta

Jídlo je nepřítel, je potřeba s ním bojovat. Tuk je nepřítel, je potřeba ho odstranit. Žaludek je nepřítel, je potřeba ho zmenšit… Neustále s něčím bojujeme a hledáme nepřátele. Tím ztrácíme přirozenou schopnost jíst, užívat si jídlo a vybírat si jídlo, které tělo právě potřebuje.

Kde je problém?

Nasloucháme tolika výživovým doporučením, která si mnohdy vzájemně odporují, že své jídlo považujeme za něco špatného. Jenže jídlo není špatné, potřebujeme ho pro život.

S tím, jak roste počet lidí trpících nadváhou a obezitou, s tím, jak roste nespokojenost s vlastním tělem, se jídlo stává zdrojem trápení. Jenže žádné jídlo není špatné. Jídlo je základním palivem pro každé lidské tělo. Je to zdroj energie a potěšení.

  • Chuťové buňky jsou nastavené tak, aby podporovali chuť k jídlu, je to jejich funkce. Vždyť nikdo z nás nemůže dlouhodobě žít bez jídla. T
  • Tukové buňky zase slouží jako zásobárna energie pro zlé časy. Nebýt jich těžko bychom překonali těžké časy hladomoru (ano, i takové v historii lidstva byly).
  • A žaludek? Klíčový orgán zažívací soustavy má být špatný? Bez žaludku bychom jídlo nedokázali strávit, nemohli bychom využít živiny z jídla, strádali bychom.

Problém není v jídle, tuku nebo žaludku. Problém je v mysli, která nesmyslně považuje jídlo za něco špatného. A tak místo jídlo vyhledáváme dietní náhražky, chceme minimalizovat kalorie, eliminovat tuky, nahradit cukry. Děláme z jídla něco nepřirozeného. A máme také k jídlu nepřirozený vztah.

Kdo koho ovládá?

Ve snaze dostat pod kontrolu své jídlo, dostalo jídlo pod kontrolu nás. A přece jsou všechny trampoty spojené s jídlem, tloustnutí, opakované diety, jo-jo efekt, věčná nespokojenost, pomalý metabolismus a ztráta schopnosti naslouchat vlastnímu tělu způsobené zejména tím, že nevěnujeme jídlu pozornost. Nejde o kalorie, složení, nutriční tabulky a dietní plány. Nejde o to, co kde vyčteme nebo čí rady posloucháme. Jde o to, že jíme ve spěchu, na jídlo si neuděláme čas a užijeme si ho se všemi jeho chutěmi, vůněmi, barvami apod. Když dojde na jídlo samotné, děláme mnoho věcí najdou, naše pozornost je jinde než u jídla.

Na všechny potíže spojené s nezdravým přístupem k jídlu existuje jeden relativně jednoduchý návod: vychutnávejte si své jídlo, těšte se z chutí, vůní, barev i pocitů, které jídlo přináší.

Dopřejte si ten komfort jíst, jenom jíst, opravdu jíst, věnovat jedení čas a pozornost. Všímejte si jídla, svého těla a svých pocitů spojených s jídlem. To je vše, žádné hodnocení, sebekritika, jen radost z jídla. To je to, co vám diety odpírají. A ruku na srdce – dlouhodobě diety způsobí víc škody než užitku. To diety podporují nezdravý vztah k jídlu, kdy více než vlastním chutím a pocitům věříme tomu, co kde kdo o jídle napsal.

Kam dál?

Mnoho užitečných informací a praktické návody nabízejí knihy, třeba tyto:

Dobrý!Dost dobrý!Fakt dobrý!Lepší už to snad být nemůže!Úplně nejlepší. (No Ratings Yet)

Loading...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *