Naprostá většina diet zakazuje určitou skupinu potravin. Potraviny, které zůstanou, pak dieta nezřídka přikazuje jíst dle přesného harmonogramu. Dieta vždy něco zakazuje a přikazuje. V extrémním případě stanovuje přesný jídelníček s konkrétními potravinami, jídly a často dokonce i dobou, kdy máme jíst. Někdo tento striktní plán vítá proto, že nemusí nic řešit. I pro takové lidi je však takový plán příliš direktivní. Potíž je, že v něm není prostor pro změnu. Přitom změna je život.
1. Každý člověk je jedinečný
Každý člověk má jedinečné chutě, preference v jídle, zvyklosti a také denní režim. Každý z nás je jedinečný a má jedinečný i zažívací systém a metabolismus. Zdaleka nejde jenom o tělesné proporce, věk, pohlaví nebo zdravotní kondici, ač i to jsou faktory, které by měl jídelníček zohledňovat.
Do nové diety a jídelníčku se často pouštíme na doporučení někoho druhého. Přitom nám nedochází, že co vyhovuje jednomu, druhému vyhovovat nemusí.
2. Každý den je jedinečný
Někteří z nás neprožívají své dny v pravidelném časovém režimu. I ti, co chodí do práce a z práce ve stejnou dobu však nemají každý den stejný.
Některý den může být pracovně náročnější, a tak je na jeho zvládnutí potřeba více energie. Další den je zase náročnější zvládnout složité osobní situace. Některé dny jsou volnější, ale zase svůj volný čas využíváme aktivně.
Jednoduše není každý den stejný, každý den potřebujeme jinou dávku energie a tedy by i jídelníček měl vypadat trošku jinak.
3. Každá sezóna je jedinečná
Jedním ze základních parametrů zdravé stravy jsou čerstvé, tedy nejlépe místní a sezónní potraviny. Příroda nám dává v různých obdobích roku přesně to, co potřebujeme. Univerzální jídelníček, který bude mít stejnou podobu bez ohledu na aktuální roční období, rozhodně nebude zdravý.
Jídelníček pro každou sezónu vypadá jinak, stejně tak vypadají jinak sezónní potraviny jara, léta, podzimu nebo zimy.
Byla by hloupost shánět se na jaře po dýni, ale byla by také velká škoda, kdyby dýně v podzimním jídelníčku chyběla.
Je jasné, že čerstvé jarní bylinky udělají velkou službu počátkem roku, ale koncem roku se po nich budeme jenom marně shánět. I když je seženeme, budou uměle vypěstované a nikdy nebudou dosahovat takové kvality jako vypěstované přirozeně, s dostatkem slunečních paprsků a bez zbytečné chemie.
Zatímco studené zeleninové saláty jsou skvělým obědem v létě, v zimě přijde vhod spíše hutná vřelá omáčka. Je pochopitelné, že v zimě nás má jídlo zahřát, zatímco v létě se uplatní jeho osvěžující a chladivé vlastnosti.
Jeden dietní jídelníček, který bude vhodný pro jaro, léto, podzim i zimu rozhodně nebude ideální. Příroda je moudrá a dává nám v daném období přesně to, co potřebujeme. Pokud se spolehneme na přírodu, uděláme lépe než se spoléhat na universální výživová doporučení, rady a dietní jídelníček platný pro každého a každý den v roce.